50’inci madde önerisi geri çekildi

50’inci madde önerisi geri çekildi

Çevre mevzuatı gereğince yapmakla yükümlü oldukları filtre ve baca yatırımlarını yerine getirmeyen kömürlü termik santrallere 2,5 yıllık ek süre tanıyan kanun önerisi torba yasa metninden çıkarıldı.

04.12.2019 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde AK Parti milletvekili Uğur Aydemir’in ”7193 sayılı Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” metnindeki 50’inci maddenin çıkarılması için verdiği önerge kabul edildi.

Bununla birlikte İyi Parti milletvekilleri Durmuş Yılmaz ve İsmail Tatlıoğlu’nun santrallere 31.12.2019 tarihine kadar filtre takılması, takılmadığı halde kapatılması önergesi ise reddedildi.

Komisyonda milletvekillerine bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan düzenlemenin 10 santrali ilgilendirdiğini, bu santrallerde gerekli yatırımların çeşitli aşamalarda bulunduğunu söyledi.

Tancan bu santrallerin 1 Ocak 2020 tarihinde Geçici Faaliyet Belgeleri’nin olmaları halinde faaliyetlerine devam edecekleri, bu belgeleri olduğu halde emisyon değerlerini karşılamayanlara çevre mevzuatı uyarınca idari para cezası verileceği ve süre tanınacağı, bu belgelerin olmadığı, filtre ve emisyon ölçüm cihazlarının fiziki olarak bulunmadığı durumda ise süre verilmeden santrallerin derhal kapatılacağını, bu yatırımların tamamlandığı durumda ise faaliyetlerine devam edebileceklerini sözlerine ekledi.