Kamu enerji verimliliği ile 308 milyon dolar tasarruf sağlandı

Kamu enerji verimliliği ile 308 milyon dolar tasarruf sağlandı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez kamudaki toplam potansiyelin yıllık 2,4 milyar TL olduğunu söyledi

Enerji Verimliliği Derneği tarafından 7 Aralık 2019 günü İstanbul’da enerji yönetimi, kamu sektörü, enerji ve finans sektörü ile enerji alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenlendi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez toplantıda yaptığı konuşmada yaklaşık 1,5 yıl önce önce uygulama başlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2017-2018 döneminde enerji verimliliği için 1,35 milyar dolar yatırım yapıldığını, bu yatırımlar sayesinde de 308 milyon dolarlık tasarruf elde edildiği bilgisini verdi.

Dönmez kamunun yıllık enerji giderinin yaklaşık olarak 6 milyar TL olduğu bilgisini paylaşırken, bu harcamadan yılda %40’a varan oranda yani 2,4 milyar TL tasarruf edilebileceğini görüldüğünün de altını çizdi.

Kamunun sahip olduğu bu potansiyeli değerlendirmek için Enerji Performans Sözleşmeleri (EPS) uygulamasının devreye alınacağını da söyleyen Enerji Bakanı böylelikle kamu idarelerinin enerji verimliliği yatırımlarını 15 yıla kadar uzun dönemli sözleşmeler ile gerçekleştirebileceği ve yatırım maliyetlerini sağladıkları tasarruflar ile karşılayabileceklerini kaydetti;

Enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için de çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Bakan Dönmez sözlerini şu şekilde sürdürdü;

”Enerji verimliliği faaliyetlerini artıracak en önemli başlıklardan biri de finansmandır. Enerji verimliliğinin ticari bir ürün haline gelerek piyasa karşılığının oluşturulduğu yeni nesil modeller üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde Dünya Bankası ile 200 milyon dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile de 50 milyon avroluk bir çalışma yürütüyoruz. Dünya Bankası ile ayrıca yerel yönetimleri de kapsayan 300 milyon dolarlık daha kapsamlı bir finansman üzerinde çalışıyoruz.”